Te critici când faci o greșeală? Reușești să fii îngăduitor/oare cu prietenii tăi, dar cu tine ești foarte aspru/ă? Este greu să ai grijă de tine sau să le permiți celorlalți să aibă grijă de tine? Ești nemulțumit/ă de tine și consideri că nu meriți să primești tot ce e mai bun?
Dacă te regăsești printre afirmațiile de mai sus, s-ar putea ca cele 8 săptămâni ale Training-ului Minții Compasionale (TMC) să fie utile pentru tine.
Cercetările recente indică faptul că oamenii care sunt plini de compasiune cu ei înșiși și cu ceilalți au o dispoziție mai bună, sunt mai motivați, au mai multă grijă de sănătatea lor, fac față mai ușor evenimentelor dificile și au relații personale mai bune.
TMC te va ajuta să-ți dezvolți capacitatea de fi în contact cu corpul tău pentru a-ți susține mintea și de a avea curajul și înțelepciunea necesare pentru a face față dificultăților.
Intenția acestui curs este de a ne conecta cu motivația plină de compasiune de a cultiva o atitudine blândă și curioasă față de experiențele noastre. Compasiunea este ceva ce putem învăța și practica pentru a ne raporta la noi și la ceilalți cu mai multă înțelepciune.
Acest curs este pentru toți cei care doresc să fie ghidați în dezvoltarea sinelui plin de compasiune, acea versiune a noastră care înțelege natura umană și își asumă responsabilitatea propriei deveniri.
Training-ul Minții Compasionale este o cale care ne însoțește în descoperirea umanității noastre comune și ne învață să salutăm toate aspectele contradictorii ale sinelui.
Training-ul Minții Compasionale este o parte integrantă a Compassion Focused Therapy (CFT).
În 2015, Dr. Chris Irons și Dr. Charles Heriot-Maitland de la Balanced Minds (www.balancedminds.com), au dezvoltat primul curs TMC de 8 săptămâni, bazat pe munca de pionierat a profesorului Paul Gilbert, fondatorul CFT și al organizației The Compassionate Mind Foundation (https://www.compassionatemind.co.uk).
În 2020, au început să apară primele rezultate ale eficienței TMC (https://bpspsychub.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/papt.12320):
- creșteri semnificative ale compasiunii față de propria persoană și a emoțiilor pozitive
- reduceri semnificative ale auto-criticii, anxietății de atașament și suferinței psihologice
Fiecare sesiune săptămânală include o parte de psiho-educație privind natura minții umane, cauzele suferinței psihice și caracteristicile compasiunii din perspectivă psihologică și o parte de practici experiențiale menite să contribuie la dezvoltarea abilităților minții compasionale. Între sesiuni, vei avea acces la o serie de înregistrări audio ale exercițiilor ghidate care îți vor susține practica. Îmbinarea dintre teorie și exerciții, precum și dinamica de grup, vor crea contextul pentru a ne apropia de criticul interior și de emoțiile dificile (anxietate, vinovăție, rușine, furie) cu mai multă încredere și înțelegere.