Ce este compasiunea?
De mii de ani, compasiunea a fost privită ca un antidot al suferinței. Nu e de mirare că interesul pentru cercetarea compasiunii a crescut. Astfel am ajuns să înțelegem cum a evoluat compasiunea, cum se manifestă ea în corpul nostru și cum putem să ne dezvoltăm abilitățile compasionale.
Compasiunea poate fi definită în mai multe feluri, însă esența ei constă într-o bunătate fundamentală, o conștientizare a existenței suferinței în propria persoană și în ceilalți, însoțită de dorința și efortul de a o alina.
Din perspectivă psihologică, compasiunea este sensibilitatea la suferință și angajamentul de a o preveni sau alina. Compasiunea este puterea și curajul de a intra în contact cu propria suferință sau cu suferința celor din jur, acționând pentru a o diminua, este o abilitate care poate fi învățată și dezvoltată.
Misiune și viziune
CFT România își propune să contribuie la susținerea sănătății mintale prin înțelegerea și aplicarea compasiunii.
Misiunea CFT România este de a promova studiul și cercetarea compasiunii din perspectivă psihologică. Ne dorim să creștem comunitatea psihoterapeuților CFT și să facilităm accesul la instrumentele specifice Terapiei Centrate pe Compasiune, atât în rândul specialiștilor (psihologi, psihoterapeuți, cadre medicale, cadre didactice, asistenți sociali), cât și în rândul celor care vor să-și dezvolte abilitățile gândirii pline de compasiune.
CFT în România
CFT a ajuns în România în anul 2019 când, la Cluj-Napoca, a avut loc prima formare susținută de psiholog dr. Chris Irons.
CFT România este afiliată comunității The Compassionate Mind Foundation, fundație înființată în anul 2006 de către Prof. Paul Gilbert împreună cu Prof. Deborah Lee, Dr. Mary Welford, Dr. Chris Irons, Dr. Ken Goss, Dr. Ian Lowens, Dr. Chris Gillespie, Diane Woollands și Jean Gilbert.
Mai multe informații despre proiectele internaționale CFT puteți afla aici https://www.compassionatemind.co.uk
